21.3.17

100-річчя Української революції 1917-1921 років

       Українська революція, яка розпочалася у березні 1917 року,  стала одним із найважливіших і найскладніших періодів в історії українського народу у ХХ столітті. Саме тоді українцями було створено  суверенну національну державу з усіма належними ознаками: територія, кордони, символи, органи влади, військо, гроші, мова. Вперше після століть бездержавності відбулося об’єднання в одній соборній державі східних і західних українських земель.
      Втрата у подальшому незалежності України призвела до низки трагічних наслідків: “Голодомор 1932-1933 років, потім сталінські репресії, які винищили  весь цвіт української культури, науки, вільнодумства  - це все є плата за українську революцію 1917-1921 років.  Адже Україні мстилися, мстилися українцям за їх вільнодумство, і щоб упередити у майбутньому створення, або навіть думки про існування окремої Української держави".
     Ключовим рушієм Української революції 1917-1921 років був український народ і його політична еліта, що еволюціонувала від ідей політичної автономії та федералізації до усвідомлення власної державної незалежності. Ця революція була явищем загальноукраїнським, проте повною мірою втілити у життя ідею відродження державності так і не вдалося через недостатню консолідацію суспільних верств, гострі ідейні протиріччя політичної еліти, недооцінку значення збройних сил у захисті державного суверенітету.
    В ході революції український народ уперше в ХХ столітті створив суверенну національну державу з усіма належними ознаками: територія, кордони, символи, органи влади, військо, гроші, мова. Розбудовою Української Народної Республіки, Української Держави та Західно-Української Народної Республіки українці довели свій потенціал національного державотворення. Вперше після століть бездержавності відбулося об’єднання в одній соборній державі східних і західних українських земель.                                                                                                                               

       Досвід самостійної соборної України відіграв вирішальну роль у подальшій визвольній боротьбі українців. Здобутки революції та причини її поразки мають стати важливим уроком для сучасної України

Немає коментарів:

Дописати коментар